Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

SHOEBOX


Μια καλοκαιρινή ιστορία γραμμένη από τον 26χρονο Λουκά Μέξη
Οι προσπάθειες του αχαΐρευτου Νικόλα να βγάλει πολλά και γρήγορα λεφτά στήνοντας μία κομπίνα. Πού; Στην Αμοργό. Πότε; Το καλοκαιράκι. Άλλοι στο κόλπο; Ο υπερήρωας κολλητός και ο πότης φίλος. Ένα σκηνοθετημένος θάνατος, ένα κουτί παπουτσιών, μια ληστεία αργόσχολων, μια μάνα με κονέ, ένα μαγικό κλαρίνο, ουζάκια, ψημένες ρακές, μπαμπέσες γυναίκες… όλα συνθέτουν κατά μυστήριο τρόπο ένα κυνήγι θησαυρού στο νησί του Αιγαίου, που επιφυλάσσει τη μία έκπληξη μετά την άλλη.

Α, προφανώς πίσω από το χάος κρύβεται μία ξανθιά - να το και το love story. Τζιτζίκια και group therapy… Μέσα σε όλα, θα πρέπει να κουβαλάνε κι ένα βαρύ θεόκλειστο κουτί παπουτσιών (το γνωστό: shoebox). Μα θα σοβαρευτούν επιτέλους; Πως από μια έκθεση ζωγραφικής θα τσεπώσουν τα λεφτά; Και τι έχει επιτέλους μέσα αυτό το κουτί;

«Μάλλον είμαι κάτι σαν ριψοκίνδυνος», είπε με καμάρι Τζέιμς Μποντ.
«Μάλλον είσαι κάτι σαν μαλάκας», του είπα με καμάρι Τζίμη Πανούση.

Ποιος είναι ο Λουκάς Μέξης;
Γεννήθηκε το 1983 στην Αθήνα, όπου και μεγάλωσε, αν και τον πηγαινόφερναν οι γονείς του Νέα Μάκρη - Πάρνηθα, για να συνδυάσει βουνό και θάλασσα. Ενώ πήγαινε σχολείο, είπε να αρχίσει να γράφει, κυρίως επειδή δεν μπορούσε να σχεδιάσει. Είχε μεγάλο καημό επειδή λάτρευε τα κόμικς και έψαχνε τρόπο να δουλέψει σ’ αυτό το χώρο.

Αυτή τη στιγμή είναι συνεργάτης της ΙΜΑΚΟ και εκδίδει επίσης ένα εβδομαδιαίο online comic, το
«Χάρτινο Κόσμο». (http://www.xartinos.gr). Τρέχει παράλληλα με κάτι σενάρια για την τηλεόραση ενώ ανανεώνει και ένα blog - η μητέρα του όμως ακόμα τον αποκαλεί ακαμάτη και οι γυναίκες αχαΐρευτο.

Ο Λουκάς Μέξης για το πρώτο του μυθιστόρημα:

«Έχει πλάκα να βλέπεις κάτι ολοκληρωμένο, και να είναι τόσο πιο πλήρες απ’ ό,τι φανταζόσουν στην αρχή. Το βιβλίο αρχικά ήταν να ονομαστεί “Το Κουτί των Παπουτσιών”, αλλά μετά μου ακούστηκε σαν κάποιο χαζό κομμάτι ξεχασμένης έντεχνης μπάντας, οπότε έγινε “Shoebox”. Μέσα σε ένα κουτί παπουτσιών κρύβεις πάντα θησαυρούς, πράγματα και αναμνήσεις, που, όποτε και αν το ανοίξεις, θα είναι εξίσου έντονες με την ημέρα που τις έκρυψες.

Έχω όμως και ένα κόλλημα με το καλοκαίρι, αφού όσα μέχρι τώρα έζησα πάντα κατέληγαν σε σουρεάλ καταστάσεις και υπερβολές - μια από αυτές κατέληξε να είναι αυτή η ιστορία. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια κομπίνα στημένη από μια κλασική αντροπαρέα, από 3 μαντράχαλους σταρχιδιστές που δεν τους νοιάζει τίποτα.

Το νόημα είναι να ζήσεις αυτό τον σαματά μαζί με τους πρωταγωνιστές, να γίνεις μέρος του κόλπου και να δεις πού θα σε πάει, μέσα από παράλληλες σκέψεις και τρελή ανισορροπία καταστάσεων. Όταν το τρέξιμο των χαρακτήρων τελειώνει, εσένα σου μένει το κουτί αμανάτι. Πολλοί με ρωτούν για το περιεχόμενο, αλλά δεν λέω. Δεν τρώγεσαι να δεις τι έχει μέσα;».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου